Werkwijze bij coach Friesland

T-stories

Hoe gaat 2020 in de boeken?

3 januari 2019

Een nieuw jaar ligt weer voor ons. Een nieuw boek met lege pagina’s waar we zelf invulling aan kunnen geven in 2020. Of heb jij de pagina’s al gevuld en het halve boek voor 2020 in je hoofd al geschreven?

Ik had zelf wel eens de neiging om delen van mijn boek vast vol te schrijven. Alvast te plannen en precies te weten wat ik ging doen in het nieuwe jaar. Dat gaf me het gevoel van controle. Ik dacht dan dat het me rust bracht, maar het tegenovergestelde was vaak het effect.

Met name als we het druk hebben grijpen we vaak terug op controle. Omdat we juist dan niet voor onverwachte situaties willen komen te staan. Controle kan je veel energie kosten en stress veroorzaken. Je kan er wakker van komen te liggen en veel in je hoofd zitten. Doodvermoeiend! Als jij die controlfreak in jezelf herkent, bedenk dan eens wat er kan gebeuren als je meer loslaat. Zit er misschien angst onder of onzekerheid? Als je dit wil onderzoeken dan kun je bij mij aankloppen via info@tcoaching.nl

Loslaten is het toverwoord dat je rust kan brengen. Het zorgt ervoor dat je kunt ontspannen en van het moment kunt genieten zonder je druk te maken. Heerlijk!

Er zijn natuurlijk best eens momenten waarop ik het ook lastig vind om de controle te laten gaan. Het kan je immers ook helpen en soms juist rust brengen. Zolang het maar in balans is en jij ook regelmatig kunt ontspannen en alles even los kan laten.

Om eerlijk te zijn geniet ik nu het meest van spontane plannen en situaties die ik niet aan zag komen. Zonder verwachtingen en plannen kijken wat er gebeurt is misschien eng, maar zo gek nog niet…

Let it go.

Glas glühwein halfvol of halfleeg?

13 december 2019

Het is zover. Het zijn de donkere dagen voor kerst. Of moet ik zeggen de gezellige dagen voor kerst? Als ik aan de donkere dagen denk is mijn glas halfleeg. Dat associeer ik met lange dagen, in het donker weg en in het donker weer thuis komen, minder energie enz. Als ik denk dat het een gezellige tijd is waarin mensen de lichtjes in de bomen hangen, de kerstborrels georganiseerd worden en de vrije dagen eraan zitten te komen. Tja, dan is het glas halfvol. Dan krijg ik een glimlach op mijn gezicht.

Hoe kijk jij? Zie jij alles wat er niet is? Of leg jij de focus op wat er wel is? De gedachten die jij hebt beïnvloeden jouw gevoelens. Dat betekent dat je veel invloed hebt op hoe jij je voelt. Eerst moet je echter bewust worden van jouw denkwijze om het te kunnen beïnvloeden.

En hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar? Herinner jij je alleen de problemen of kun je kijken naar wat het jaar jou voor moois heeft gebracht?

Tip: Kijk eens terug op het afgelopen jaar en schrijf eens op waarvoor je dankbaar bent. Dit draagt bij aan tevredenheid en optimisme. Je kunt dit zelfs aanleren door het iedere dag te doen. Door aan het einde van de dag 3 aspecten te benoemen waarvoor je dankbaar bent zal je je op lange termijn gelukkiger voelen.

Natuurlijk is het lastig om je iedere dag goed te voelen. Daarvoor zijn we ook mens. Toch hebben we meer invloed op hoe we in ons vel zitten dan we denken en dat begint bij je wijze van zien. Dus ik heb besloten om de komende dagen te genieten van de lichtjes buiten, het vuur van onze houtkachel, mijn kerstpakket en het heerlijke eten  Ik wens iedereen hele ‘glas halfvolle’ feestdagen toe!

Wil jij jouw denkwijze onder de loep nemen? Stuur me dan een bericht.

De kracht van het familiesysteem

29 november 2019

Sta jij wel eens stil bij wat je meegekregen hebt van je ouders? En hoe jouw familie met elkaar omgaat?

Nadat ik zelf de diepte in ben gegaan en diverse mensen heb gecoacht zie ik in hoe het familiesysteem ons vormt tot wie we zijn. Vaak zijn het je ouders die je als kind leren wat normaal is en wat niet. Als kind hebben we geen keuze bij wie we horen. We zijn afhankelijk van onze familie en dus loyaal. Totdat we op een bepaald moment volwassen worden en onze eigen keuzes kunnen maken. Tenminste zo zou het toch moeten zijn? In werkelijkheid zijn we dan vaak al zo gevormd dat we ons niet bewust zijn van onze omgangsvormen, overtuigingen, patronen en keuzes.

Stel: Je wordt opgevoed met de gedachte dat je altijd door moet gaan en niet hoort te huilen. Dan is er een kans dat we opbranden zonder ons te uiten, omdat we gewoonweg niet hebben geleerd om hier op een andere manier mee om te gaan!

Het is geen toeval als je tegen dezelfde aspecten aanloopt dan je familieleden en al helemaal niet dat je op één van hen lijkt.

Ben jij je bewust van de normen en waarden binnen jouw familiesysteem en hoe dat je heeft gevormd? Of wil je dit juist veranderen, omdat je moeite hebt met het gedrag binnen je familie en is het tijd voor afstand? Ik ga graag systemisch met jou aan de slag!

Familiesysteem T-coaching Sneek
Veranderen Coach Friesland

Wil jij veranderen?

15 november 2019

Stel: je hebt last van die collega die over je heen walst, maar zegt er keer op keer niets van. Heb je wel eens moeite om NEE te zeggen, waardoor je JA zegt, omdat jij je verantwoordelijk voelt? Of doe jij dingen omdat anderen ze van je verwachten en omdat het zo hoort?

Dit gebeurt ons. Zelfs zonder dat we ons er bewust van zijn. Het zijn patronen die we hebben ingebouwd en op werk- en privégebied naar voren komen. De patronen maken ons tot wie we zijn. Als jij merkt dat je weinig energie en vertrouwen hebt en vastloopt op deze gebieden dan raad ik je aan om naar je patronen te komen kijken. Als jij verandert, verandert je omgeving met je mee. Als je alles bij het oude laat en niet bereid bent om naar jezelf te kijken dan zal alles blijven zoals het was. Dat kan natuurlijk heel fijn zijn, maar als dat niet zo voelt dan ben jij aan zet.

Oftewel: ‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’
Deze uitspraak is voor mij een eyeopener geweest.

Hoe is dat bij jou?
Wil jij veranderen?

'Gecoacht worden is een teken dat je de regie
van je leven in eigen handen neemt'

Regie over je leven

1 november 2019

Je klopt pas aan bij een coach als je grote problemen hebt.
Als je hulp nodig hebt dan is er iets ernstigs aan de hand. Of misschien wel iets mis met je?

Een echte misvatting wat mij betreft. Ééntje die ik snap. Eerst stond ik er ook deels zo in, want ik kon me heus alleen wel redden. Alles ging toch prima.
En als ik me mentaal niet goed voelde, omdat ik:

  • Weer was afgewezen na een sollicitatiegesprek
  • Me niet gehoord voelde op mijn werk
  • Lag te piekeren over wat ik wilde en wie ik was
  • Niet voor mezelf op was gekomen
  • Me onzeker voelde
  • Last had van die vriendin die me zoveel energie kostte enz.

Dan was dat gewoon zo. Hiervoor ging ik niet naar iemand toe. Stel je voor. Heel gek, als je je bedenkt dat je met lichamelijke klachten heel makkelijk naar de huisarts of fysiotherapeut gaat. Bij mentale klachten was dit toch blijkbaar anders.

Achteraf bekeken heb ik niet in de gaten gehad hoeveel invloed je zelf hebt op situaties. Dat kwam omdat ik vast zat in mijn eigen patronen. Ik zag gewoon niet hoe het anders kon.
– Je doet de dingen zoals je ze altijd doet, want als je wist hoe het anders kon dan had je het allang anders gedaan-

Ik had het dus altijd op een bepaalde manier gedaan en dat lukte prima. Totdat ik er last van kreeg en er klaar mee was. Ik ging heel veel zelfhulpboeken lezen, startte met yoga, ging op mijn eten letten, sprak erover met verschillende mensen en ga zo maar door. Langzaam merkte ik verandering. Ook startte ik met een coachopleiding, want ik wilde mensen gaan helpen die ook wat wilden veranderen.

De grootste verandering kwam echter pas toen ik een spiegel voorgehouden kreeg door de coaches van de opleiding en daarnaast. En ja, dat betekende dat ik hulp kreeg! Ik, die het allemaal graag zelf doet.
Bewust werd ik van mijn patronen, gedachten en gevoelens. Niet altijd gemakkelijk, wel verhelderend. Uiteindelijk zelfs bevrijdend. Ik geniet nu bewuster van het leven en voel me sterker. Ik besef nu dat ik zoveel invloed heb op hoe ik me voel en dingen ervaar. Het hoeven niet per sé de grote issues te zijn die het doen. Ook de kleine dingen bepalen onze gedachten, gevoelens en hebben veel invloed op onze gezondheid. Ik kwam tot het besef dat dit menselijk is en iedereen er wel eens last van heeft.

Nu zeg ik toch ook enigszins cliché, had ik dat allemaal eerder geweten. Dan had ik veel eerder aangeklopt bij een coach. Ergens hoop ik dat ik meer mensen dit (straks) kunnen zeggen, want ik gun iedereen energie en vertrouwen. Met coaching kies je voor jezelf en neem je de regie in handen. Niets geen zwakte. Je mentale gezondheid is toch net zo belangrijk als je lichamelijke gezondheid? Durf eraan te werken en voel je goed. Of op z’n Fries “Net stinne, der hinne’

 

T-coaching Tijd voor jou

Lantingawerf 31

IJlst (nabij Sneek)

Heb je een vraag?

06 – 14442503

Of stuur een e-mail

info@tcoaching.nl