Werkwijze bij coach Friesland

Burn-out

Hoe een burn-out voorkomen?

Door de voortekenen en signalen van een burn-out te herkennen kun je een burn-out voorkomen. Balans is belangrijk. Om dit te creëren is het belangrijk om niet langdurig stress te ervaren. Je hebt hersteltijd nodig om in balans te blijven. Daarom is het zo belangrijk om te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft en je eigen grenzen aan te geven. In deze maatschappij kan dat best lastig zijn, maar dit kun je leren. Als je de signalen negeert ben je uiteindelijk verder van huis, omdat je dan burn-out kunt raken.

Oorzaken van een burn-out

Werk gerelateerde factoren

Denk aan hoge werkdruk, weinig waardering, negatieve sfeer, slechte communicatie en veel veranderingen op het werk.

Privé gerelateerde factoren

Voorbeeld: Een gezin dat veel van je vraagt in combinatie met een drukke baan.

Persoonlijkheidskenmerken

Denk aan perfectionisme, doorzetter, zorgzaam en ambitieus zijn.

Symptomen van een burn-out

Voor je daadwerkelijk in een burn-out terecht komt zijn er een aantal voortekenen zoals slaapproblemen, vergeetachtigheid, fouten maken, lusteloosheid, stemmingswisselingen en cynisme.

Eenmaal burn-out overheerst met name de vermoeidheid. Je bent letterlijk ‘opgebrand’. Ook gaat de diagnose vaak gepaard met lichamelijke klachten zoals een snelle ademhaling, hartkloppingen, verstopping en nek en –schouderklachten. Gevoelens als angst en boosheid kunnen de overhand hebben net als negatieve gedachten. Iemand met een burn-out wil wel, maar kan niet meer.

Verschil tussen burn-out en overspannen

De symptomen van overspannenheid en een burn-out komen grotendeels overeen. Echter de ernst verschilt.

Als er binnen een periode van maximaal 2 á 3 maanden teveel wordt verwacht van iemand dan kan diegene overspannen raken, als de stress zich opstapelt. Over het algemeen kun je hiervan binnen een paar weken herstellen, als je de stress weg neemt.

Bij een burn-out zijn de klacht al veel langer, soms al jaren, aanwezig. Daardoor duurt de hersteltijd ook veel langer dan bij overspannenheid.

Werken aan herstel

Als je burn-out bent heb je roofbouw gepleegd op je lichaam en het wordt tijd om dit te herstellen. Mijn aanpak is holistisch en dat betekent dat we zowel met je geest als het lichaam aan de slag gaan. Zo stellen we bijvoorbeeld een dagritme op, gaan we werken aan ontspanning, komt je voeding aan bod en krijg je inzicht in jezelf en bijv. je patronen. Je maakt een reis op zoek naar jezelf en komt als een nieuw mens weer terug. Omdat je niet terug wil vallen in een burn-out vormt ook de evaluatie van het proces een belangrijk onderdeel van het traject.

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf

Vertel mij meer over:

T-coaching Tijd voor jou

Lantingawerf 31

IJlst (nabij Sneek)

Heb je een vraag?

06 – 14442503

Of stuur een e-mail

info@tcoaching.nl