Werkwijze bij coach Friesland

Burn-out

Oorzaken van een burn-out

Werk gerelateerde factoren

Denk aan hoge werkdruk, weinig waardering, negatieve sfeer, slechte communicatie en veel veranderingen op het werk.

 

Privé gerelateerde factoren

Voorbeeld: Een gezin dat veel van je vraagt in combinatie met een drukke baan.

Persoonlijkheidskenmerken

Denk aan perfectionisme, doorzetter, zorgzaam en ambitieus zijn.

Symptomen van een burn-out

Voor je medewerker daadwerkelijk in een burn-out terecht komt zijn er een aantal voortekenen zoals slaapproblemen, vergeetachtigheid, fouten maken, lusteloosheid, stemmingswisselingen en cynisme.

Eenmaal burn-out overheerst met name de vermoeidheid. Diegene is letterlijk ‘opgebrand’. Ook gaat de diagnose vaak gepaard met lichamelijke klachten zoals een snelle ademhaling, verstopping en nek- en schouderklachten. Gevoelens als angst en boosheid kunnen de overhand hebben net als negatieve gedachten. Iemand met een burn-out wil wel, maar kan niet meer.

Verschil tussen burn-out en overspannen

De symptomen van overspannenheid en een burn-out komen grotendeels overeen. Echter de ernst verschilt.


Als er binnen een periode van maximaal 2 á 3 maanden teveel wordt verwacht van iemand dan kan diegene overspannen raken, als de stress zich opstapelt. Over het algemeen kun je hiervan binnen een paar weken herstellen, als je de stress weg neemt.

Bij een burn-out zijn de klacht al veel langer, soms al jaren, aanwezig. Daardoor duurt de hersteltijd ook veel langer dan bij overspannenheid.

Werken aan herstel

Als je medewerker de diagnose burn-out heeft gekregen van bijv. de huisarts dan heeft diegene roofbouw gepleegd op zijn lichaam en is het tijd voor herstel.
Mijn aanpak is holistisch en dat betekent dat ik het geheel meeneem. Zo leg ik de focus leg op zowel de geest als het lichaam. We stellen bijvoorbeeld een dagritme op, ik maak gebruik van ontspanningsoefeningen, voeding komt aan bod en we gaan aan de slag met patronen en gedrag van de werknemer. Iemand leert zichzelf opnieuw kennen. Omdat je wilt dat de burn-out eenmalig is vormt ook de evaluatie op het proces een belangrijk onderdeel van het traject.

Als jij je werknemer een coachingstraject aanbiedt dan zal ik jou op de hoogte houden van het proces en de voortgang zonder inhoudelijk te zijn. Aan het einde van het proces kunnen we een driegesprek plannen met jou als werkgever erbij om te evalueren hoe het is gegaan en om te zorgen voor een duurzaam herstel om herhaling te voorkomen.

Rol van de werkgever

De rol van de werkgever tijdens de burn-out is ontzettend belangrijk. Veel werknemers voelen zich schuldig en daarom is het van belang dat er begrip is vanuit de werkgever. Aan de andere kant is het voor een werkgever lastig hiermee om te gaan, want je ziet niet altijd iets aan de buitenkant. Het is immers geen gebroken been en je weet niet waar je op moet rekenen. Om het zo soepel mogelijk te laten verlopen is het vanaf de beginfase belangrijk dat er regelmatig contact is, maar eerst zonder de druk om weer te starten met werken. Zorg ervoor dat de collega’s worden geïnformeerd zodat je voorkomt dat ze zelf in gaan vullen wat er aan de hand is.

Hoe langer iemand thuis zit, hoe hoger de drempel naar werk wordt. Zodra de energie van de werknemer weer enigszins hersteld wordt daarom aangeraden om te starten met de re-integratie. In de praktijk zal ik de werkgever en werknemer van verdere tips voorzien m.b.t. de re-integratie.

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf

Vertel mij meer over:

 

T-coaching Tijd voor jou

Lantingawerf 31

IJlst (nabij Sneek)

Heb je een vraag?

06 – 14442503

Of stuur een e-mail

info@tcoaching.nl